Filistin Davasını anlatacak hatipler mezun oldu!

Dertliler Hareketi’nin İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi iş birliğinde düzenlediği "Kudüs Hatipleri Eğitim Akademisi" kapanış töreni, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Sn. Dr. Sevim Sayım Madak'ın katılımı gerçekleştirildi.

İsrail tarafından Gazze başta olmak üzere Filistin’in tamamında devam ettirilen abluka ve katliamlara karşı toplumda bilinç oluşturmak isteyen Dertliler Hareketi, bu kapsamda Kudüs Hatipleri Eğitim Akademisi’ni hayata geçirdi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin iş birliğiyle düzenlenen Akademinin ilk oturumları 9 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirildi.

 

Aralarında üniversite öğrencisi, öğretmen, esnaf, STK gönüllüleri ve araştırmacılar gibi toplumun farklı kesimlerini temsil eden katılımcıların başvuru yaptığı akademide verilen eğitimler, dört hafta boyunca büyük bir dikkat ve heyecan ile takip edildi. 

 

Uzman İsimler, önemli konulara değindi

 

Musa Biçkioğlu, Nermin Taylan Erkutlu, Muin Naim, Dr. Abdallah Maoruf, Muhammed Demirci, Dr. Fadi Zatari, Dr. Mahmoud Al Rantisi, Dr. Ahmet Emin Dağ, Dr. İbrahim Al Ali, Ersin Çelik, Emre Karapınar ve Av. Gülden Sönmez gibi Tarih, teoloji, hukuk, sinema, ideoloji, siyaset, göç, medya ve Bölge konuları alanlarında uzmanlıkları bulunan on iki farklı isim akademi kapsamında eğitimler verdi.

 

Verilen eğitimler kapsamında; “İslam’dan Öncesi ve Sonrası Filistin”, “Osmanlı Dönemi ve Filistin”, “İngiliz-İsrail İşgal Dönemi Filistin”, “Kudüs’ün Tarihi ve Önemi”, “Kudüs’ü Yahudileştirme Projeleri”, “İsrail’in Propaganda Yöntemleri (Hasbara)”, “Filistinli Mültecilerin Filistin Davasındaki Rolü, “Filistin ve Ortadoğu Siyaseti”, “Filistin Direnişinin Tarihi ve Bugünü”, “Uluslararası Medyanın Filistin Yaklaşımı ve Manipülasyonları”, “Film ve Dijital İçeriklerin Algı Yönetimine Etkisi” ve “Filistin Davasının Hukuki Boyutları” konuları derinlemesine ele alındı.

 

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin Halkalı yerleşkesinde cumartesi günleri üç oturum şeklinde gerçekleştirilen ve dört hafta süren akademinin kapanış programı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

 

Programa Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Dr. Sevim Sayım Madak, İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Kaya, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Güney, İstanbul İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Bayram Ali Çakıroğlu, Dertliler Hareketi Derneği Başkanı Selman Enes Yücel, kursiyerler ve vatandaşlar katıldı.

Program Videoları

6 Videos

Niceliğe değil niteliğe odaklandık!

Programın değerlendirme ve açılış konuşmasını yapan Dertliler Hareketi Başkanı Selman Enes Yücel yaptığı konuşmada şunları ifade etti. “Akademi kapsamında birbirinden kıymetli 12 hocamızın ufuk açıcı, düşündürücü, sorgulama ve araştırma merakı uyandıran, bilinç oluşumuna ciddi katkılar sağlayan değerli sunumlarından 4 hafta boyunca istifade ettik. Nicelikten ziyade niteliğe, klişe bilgilerden ziyade gerçeğe, neticelerden ziyade sebeplere odaklandık. Rabbimize şükürler olsun ki; oldukça verimli ve bereketli bir süreci geride bıraktık.

 

Elimizle düzelteme imkanını henüz bulamadığımız bir zulme karşı sesimizi ve yumruğumuzu yükseltmek, meydanlarda olmak, meydanları boş bırakmamak çok önemli. Lakin meydanlarda varlık göstermeye çalışırken toplumun kadim değerler ile mayalanması ve bilinçlendirilmesini de asla ihmal etmemeliyiz. Çünkü bizi biz yapan kadim değerleri, şuur ve bilinç oluşumunu bu toplumda kaim kılamazsak Allah muhafaza artık o meydanları dolduracak, zulüm ve hayasızlığa tepki gösterecek dertli ve şuurlu insanları da artık bulamayız.

 

Merhum Turgut Cansever’in o veciz tespitinde belirttiği gibi; “Şehirleri imâr ederken nesli ihyâ etmeyi ihmal etmeyin. Zira ihmâl ettiğiniz nesil gün gelir imâr ettiğiniz şehri imha eder…” sözü hepimizin kulaklarına küpe olmalıdır. Her adımımızı bu şiarla atmalıyız! Yaptığımız işte menfi kazançtan ziyade müspet faydalara odaklanmalıyız. Buradan aldıkları eğitimler ile bilgi haznelerini genişleten ve artık bulundukları her ortamda hakkı, adaleti doğruyu ve Filistinli kardeşlerimizin haklı davasını anlatacak olan kursiyerlerimize, akademiye gösterdikleri teveccüh nedeniyle şükranlarımı sunuyorum. Bilgilerini eyleme dönüştürecekleri mücadele sahasında kendilerine üstün muvaffakiyetler diliyorum.” Dedi.

Başkanımız Selman Enes Yücel, günün anlam ve önemine binaen Bakan Yardımcımız
Dr. Sevim Sayım Madak'a hediye takdim etti.

Oğluna istediği bisküviyi yetiştiremeyen babanınn yerine bir an kendimizi koyalım!

Programda söz alan Rektör Yardımcısı İbrahim Güney; “Böylesine anlamlı bir programa paydaş olmak ve ev sahipliği yapmak bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Filistinli kardeşlerimizin haklı davasının uzman isimler vasıtasıyla etraflıca ele alındığı bu programı düzenleyen derneğimize, katılan hocalarımıza ve eğitimlerden istifade eden kursiyerlerimize teşekkür ve tebriklerimi iletiyorum.” İfadelerini kullandı.

 

Vali Yardımcısı Mustafa Kaya; “Bisküvi almaya gittiği bakkaldan döndüğü zaman oğlunun şehit edildiğini gören ve aldığı bisküviyi “cennette yersin” diyerek çocuğunun eline tutuşturmaya çalışan bir babanın hissettiklerini, yaşadığı acıyı ve ruh halini görünce yüreği parçalanmayan bir insan olabilir mi acaba? 7 Ekim’den bu yana adeta bir soykırıma tabi tutulan Filistinli kardeşlerimizin bir an evvel bu imtihandan zaferle çıkmasını diliyorum. Nitelikli müfredatı ve uzman eğitimcileri önemli bir görevi ifa eden bu akademiyi hayata geçiren Dernek Başkanımız Selman Bey’i ve ekibini tebrik ediyorum. Sertifikalarını alan kursiyerleri de ayrıca tebrik ediyor ve başarılar diliyorum” Dedi.

 

"İnsanlık adına dertli, değerlerimiz adına gayretli" kardeşlerimle gurur duyuyorum

Programa katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Dr. Sevim Sayım Madak ise yaptığı konuşmada; “Bugün burada, Filistin davasına gönül vermiş, “insanlık adına dertli”, “değerlerimiz adına gayretli” kardeşlerimizle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyorum. Dertliler Hareketi, kıymetli bir projeye imza atarak Sabahattin Zaim Üniversitesi ile iş birliğinde, Filistin’de yaşananları anlamak, anlatmak ve duyurmak için bir akademi programa imza attılar. 

 

Bu program gerçekten hem bilimsel hem de vicdani bir sorumluluğun ürünüdür. Filistin, 75 yıldır süren bir zulmün, işgalin ve soykırımın merkezini oluşturmaktadır. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Miraç’a yükseldiği, tarihin, kültürün ve medeniyetin beşiği olan aziz bir toprağın parçasıdır. İslam ümmetinin ise göz bebeği, kalbi, onuru ve davasıdır. Bu, hüzün bulutlarının üzerinde dolaştığı topraklar, aynı zamanda, uluslararası hukukun, insan haklarının, Vicdanların ve ahlakın hiçe sayıldığı, çifte standartların ve sessizliğin hüküm sürdüğü bir coğrafyadır.

 

Filistin, İslam Ümmetinin onuru, göz bebeği ve şerefidir!

 

Filistin, Sayın Cumhurbaşkanımızın deyimiyle “terör devleti İsrail”in, Batı’nın desteğiyle, her gün yeni bir katliam, yeni bir yıkım, yeni bir acı yaşayan bir ülkedir. Filistin, bugün, 7 Ekim 2023’te başlayan onurlu bir direnişin ve destansı bir mücadelenin sahnesidir. Bu şanlı ve onurlu mücadele, Filistin’in kendi öz evlatlarının işgalci teröristlere karşı meşru müdafaa olarak başlattığı “Aksa Tufanı” operasyonuyla, katliamcı İsrail’in saldırılarına karşı tarihi bir cevaptır. Bu savaşın istatistiksel bilançosu, insanlığın yüz karasıdır. 

 

Bu saldırılarda 21 bin 507 Filistinli kardeşimiz şehit olmuş, 55 bin 915’i ise yaralanmış, 8 bini ise kaybolmuş, 2 milyonu da yerinden edilmiştir. Ne acı tablodur ki bunların yüzde 70’i çocuk ve kadındır. Bombalanan hastane, okul, cami, kilise, yardım merkezi ve apartman sayısı binleri bulmuştur. Bu vahşet karşısında, uluslararası örgütlerin sessizliği, duyarsızlığı, etkisizliği, çaresizliği, hatta desteği ibret vericidir. Bu vahşet karşısında, Batı’nın, siyonist İsrail’i askeri, ekonomik, medya ve yönetimsel açılardan desteklemesi, ona silah, para, teknoloji, bilgi ve diplomatik koruma sağlaması, skandaldır. İslam ülkelerinin tepkisizlik hali ise acı vericidir.

 

Türkiye dün olduğu gibi bugün de Filistin’in yanındadır

 

Tarihin tanık olduğu böyle büyük vahşet karşısında, Türkiye’nin tavrı, şeffaf bir şekilde ortadadır. Filistin davasına gönülden bağlı olduğunu en üst düzeyde dile getirmektedir. Bu bağlamda, Filistinli kardeşlerimizin haklı taleplerini, uluslararası platformlarda, cesurca, kararlıca, etkili bir şekilde savunmuştur. Türkiye, terörist İsrail’in soykırımını, saldırılarını, kınamakla kalmayıp, durdurmak için girişimlerde bulunmuştur. Bu süreçte Filistinli kardeşlerimizin en büyük destekçisi olmuş hem siyasi hem de insani yardımlarla Gazze’ye sahip çıkmıştır. 

 

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Gazze’ye yönelik saldırıları “soykırım” olarak nitelendirmiştir. Cumhurbaşkanımızın kıymetli Eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi de Gazze için kalıcı ateşkes çağrısında bulundu. “Biz bugün; toprağı yastık, gökyüzünü yorgan edinen Gazze’deki masumların yanındayız. Filistin’in özgürlük mücadelesinin yanındayız.” ifadesini kullandı.

 

Bakanımız Sayın Mahinur Özdemir Göktaş, Filistin’de yaşanan olaylar sonrasında Gazze’de insani ateşkesin tesisine yönelik Birleşmiş Milletlere üye ülkelerdeki mevkidaşları ile sosyal ve insani konularda faaliyet gösteren uluslararası kuruluşların yöneticilerine bir mektup göndermiştir. Bu vahşet karşısında, gelip geçer tepkilerden ziyade, bilinçlendirme faaliyetlerinin önemi, büyüktür. Filistin davasını, doğru bir şekilde anlamak, anlatmak ve duyurmak, hepimizin görevidir. Dertliler Hareketi’nin kıymetli faaliyetlerini yakından takip etmekteyiz. 

 

Sabahattin Zaim Üniversitesi ile iş birliği içinde gerçekleştirmiş oldukları “Kudüs Hatipliği” sertifika programını da çok değerli buluyorum. ⁠⁠Emeklerine sağlık. Proje ortaklarına Sayın Rektörümüzün şahsında Üniversitemize ve Dernek Başkanımızın şahsında Dertliler Hareketi’ne duyarlılıkları için teşekkür ediyor, sertifika alan kursiyerlerimizi de tebrik ediyorum.” İfadelerini kullandı.

Mescid-i Aksa'nın bahçesindeki toprak, zeytin ağaçlarından üretilen zeytin yağı ve zeytin yaprakları kursiyerlere bir kese içinde hediye edildi.

Yapılan konuşmaların ardından Dertliler Hareketi Başkanı Selman Enes Yücel, günün anlam ve önemine binaen özel tasarlanan bir hediyeyi Sevim Sayım Madak’a takdim etti. Ayrca Mescid-i Aksa’nın bahçesinde bin yıllardır dikili olan zeytin ağaçlarından üretilen zeytin yağı, yaprakları ve dikili oldukları yerin toprağından oluşan manevi değeri yüksek özel hediyeler ise akademiyi başarıyla bitiren kursiyerlere takdim edildi. Sertifika ve plaket takdimlerinin akabinde Kuzey Irak ve Gazze şehitlerine ithafen Grup Kıyam tarafından düzenlenen konser ile program sona erdi.